Proč si nemůžu vzpomenout? aneb Jak si mysl pomůže, aby přežila

Ve svých 25 letech jsem se dostala shodou okolností do situace, kdy se přede mnou otevřelo mé trauma sexuálního zneužívání... během toho procesu jsem najednou zažívala něco, co jsem vlastně velmi dobře znala, ale v mých vzpomínkách prostě nic takového nebylo. 

Hodně mě trápilo, že něco tak zásadního nejsem schopná si vybavit a zároveň mě samozřejmě velmi trápily pochyby spojené s tím, že pokud si to nepamatuju, pravděpodobně se to asi ani nestalo. Hledala jsem důkazy, hledala jsem nějaké vodítko, které by mi pomohlo si vzpomenout, hledala jsem informace, které by mi celou situaci pomohly objasnit. 

Před 12 lety jsem od manžela k Vánocům dostala knihu Trauma a rodinné konstelace od Franze Rupperta, která přišla jak na objednávku. Našla jsem v ní odpovědi na všechny mé otázky. Ruppert v ní ukazuje, co se děje během traumatizace s bytostí člověka a vysvětluje tzv. rozštěpení, které se následkem traumatizace děje, aby člověk danou situaci dokázal přežít. 

Vše, co se stalo, a je "nebezpečné" pro vědomí, je uzavřeno a vědomě si člověk danou situaci vůbec nedokáže vybavit. Dokonce prý oběti takového traumatu jsou schopny velmi tvrdošíjně tvrdit, že nic takového se jim rozhodně stát ani nemohlo.

Byla to pro mě obrovská úleva přečíst si takovou knihu a dostat vysvětlení k tomu, co mi hlava nebrala. Sice mi to nijak neulehčilo v mém putování za znovuzískáním své důstojnosti, ale vědomí, že jsem dostala odpovědi na svá "proč?", mi dodalo odvahu pustit se na další cestu. 

Proto je možné, že pokud si nemůžete vzpomenout, že se něco takového stalo, a přesto Vás tohle téma nenechává " v klidu", nemusí to vždy být tím, že byste nic takového nezažily. Pravděpodobně to bude spíš tím, že ve Vás pracuje Vaše rozštěpení a možná je na čase si vše zvědomit.

Celou cestou na práci s vaším tématem nalezení příznivé reality a vyrovnání se s následky sexuálního zneužívání Vás, drahé ženy, ráda provedu během online kurzu a budu s otevřeným srdcem nápomocná.

S láskou, Kateřina

Fotografie od uživatele Ann H ze služby Pexel

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.