Přehrávání... Jak se trauma připomíná?

Ještě v době, kdy jsem své trauma prožívala naplno a neměla tušení, že jsem v něm zcela ponořená a ani jak mi dává trauma o sobě vědět, se mi často stávalo, že jsem se dostávala do velmi podobných situací, které mě zas a znovu házely do stejných těžkých a zoufalých psychických a emočních stavů.

Opakovala jsem se v podobných souvislostech, kdy jsem se setkala s mužem, který mě dříve nebo později nějakým způsobem ponižoval, nacházela jsem se často v momentech, kdy jsem se vedle muže cítila jak zamražená, opovrženíhodná, totálně „zašlapaná do bahna“. Neviditelná a nezajímavá, nedůležitá, během intimních chvil „zneužitá“… všechno tohle se pořád opakovalo a mě to rvalo na kusy. ????

Až o mnoho let později jsem se během studia, jak funguje a co to vůbec trauma je, dozvěděla, že existuje tzv. status „přehrávání“ a ten má za následek neustálé opakování podobných situací, které upozorňují a připomínají na existenci traumatu. Jeho úkolem je vlastně (velmi zjednodušeně) dát o traumatu vědět a vyslat impulz k léčení.

O tématu PŘEHRÁVÁNÍ a nejen o něm je mmj. krásně psáno v knize Petera A. Levina – Léčba traumatu. Více o něm a jak s ním pracovat, společně s dalšími důležitými aspekty cesty zpracování traumatu, budeme společně pracovat v online kurzu.

Ať jsou Vaše kroky vedeny silou svobodného rozhodnutí, jak opravdu chcete v srdci reagovat, a ne nevědomým opakování bolavého.

S láskou, Kateřina

Fotografie od uživatele Engin Akyurt ze služby Pexels

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.